- ok 4-5 litry bulionu drobiowego,
- 4 duże marchewki,
- 1 cebula,
- 2 liścia laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 kg dyni,
- puszka pomidorów,
- sól i pieprz do smaku,
- słodka papryka, imbir, kurkuma ok pół łyżeczki,
- 1 łyżka ziaren kolendry,
Marchewkę i cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na łyżce masła i zalewamy bulionem drobiowym dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie.
Po 15 minutach wrzucamy dynię pokrojoną w kosteczkę, gotujemy ok 10 minut.
Następnie dodajemy pomidory, przyprawy oraz zioła.
Gotujemy chwilkę, wyjmujemy liście i ziela i miksujemy blenderem na gładki krem. Możemy podawać z grzankami.
Smacznego. 😉