#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo
Zupa pomidorowa z kaszą i pulpecikami
2 marchewki duże,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1/2 białej części pora,
3 ziemniaki,
1 puszka pomidorów bez skórki w soku,
1 mały przecier pomidorowy,
sól i pieprz do smaku,
szczypta kurkumy,
szczypta ostrej papryki,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka bazylii,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
5 łyżek kaszy jęczmiennej,
1,5 litra wody.
Pulpeciki;
250 g mięsa mielonego,
sól i pieprz do smaku.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy warzywa, chwilę smażymy.
Wlewamy wodę i gotujemy 15 minut.
Z mięsa formujemy malutkie pulpeciki i wrzucamy do gotującego się bulionu.
Gotujemy na małym ogniu 30 minut.
Nastpępnie dodajemy kaszę i gotujemy 15 minut.
Na koniec dodajemy pomidory,przecier i przyprawy.
Gotujemy 5 minut.
Smacznego 😉
2 komentarze
Bardzo fajny przepis, muszę go przetestować 🙂
Na pewno jest pyszne!