Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim

Szpileczki i babeczki

 

Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim

1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,

1 jajko,

1 łyżka cukru waniliowego,

1 łyżka roztopionego masła,

1 łyżka spirytusu lub octu,

2 szklanki mąki (plus do podsypywania),

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

olej rzepakowy do smażenia.

Do miski wlewamy jogurt, masło, spirytus, wbijamy jajko i mieszamy.

Następnie wsypujemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia.

Zagniatamy ciasto ( ciasto jest dość luźne).

Odstawiamy na 30-40 minut.

Stolnicę oprószamy mąką i wykładamy ciasto, wałkujemy na około 1 cm grubości.

Nożem pokroimy  paski o szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Na środku każdy kawałek przecinamy, wywijamy ciasto – jak faworki.

Na głęboką patelnię wlewamy olej (tak 3-4 cm). Rozgrzewamy i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Na koniec możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies