Ciasto
- 3 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki mleka,
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- 30 g świeżych drożdży,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 3/4 szklanki cukru,
Owoce
- 250 g borówek,
- 250 g malin,
- cukier wg uznania.
Drożdże kruszymy, zalewamy mlekiem, wsypujemy łyżkę cukru i odstawiamy na 30 minut. Owoce zasypujemy cukrem i mieszamy lekko rozgniatamy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże i zagniatamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło, znów zagniatamy.
Z ciasta formujemy prostokąt. Wykładamy smarujemy owocami i zwijamy rulon.Wykładamy do blaszki. Odstawiamy na 10 minut.
Na koniec posypujemy kruszonką. Pieczemy około 50 minut w temp.180 stopni.
Smacznego. 😉
Z ciasta formujemy prostokąt. Wykładamy smarujemy owocami i zwijamy rulon.Wykładamy do blaszki. Odstawiamy na 10 minut.
Na koniec posypujemy kruszonką. Pieczemy około 50 minut w temp.180 stopni.
Smacznego. 😉