Sernik królewski z brzoskwiniami

Szpileczki i babeczki

Sernik królewski z brzoskwiniami to jeden z najlepszych serników. Sernik jest puszysty, aksamitny i mega delikatny. Kakaowe, kruche ciasto podkręca smak sera, a brzoskwinie nadają fajnego smaczku całości. Sernik nie jest trudny w przygotowaniu. Jeżeli nie lubimy owoców możemy nie dodawać brzoskwiń, lub dodać inne np: ananasa. Zachęcam do przygotowania takiego smacznego serniczka i obejrzenia filmiku z przygotowań.

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2,5 łyżki ciemnego kakao,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 kostka masła,
  • 1 jajko.

MASA SEROWA:

  • 1 kg sera z wiaderka,
  • 5 jajek,
  • 150 g cukru,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 100 g masła miękkiego.

DODATKOWO:

  • Puszka brzoskwiń.

WYKONANIE:

Na początku zrobimy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, wbijamy jajko i dodajemy masło. Masło najlepiej jest pokroić w kostkę. Całość zagniatamy do połączenia się składników. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy jedną część ciasta.

Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy miękkie masło i miksujemy na wolnych obrotach. Kolejno wsypujemy proszek budyniowy i cały czas miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy ser partiami i miksujemy na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 26×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy jedną cześć ciasta. Możemy ciasto rozwałkować lub układać kawałkami. Jeżeli obawiamy się, że sernik się nie dopiecze, możemy najpierw spód ciasta podpiec około 15-20 minut.

Na to wlewamy masę serową.

Brzoskwinie kroimy w kostkę i układamy na masie serowej.

Na koniec wykładamy ciemne ciasto. Ja wykładałam dzieląc ciasto na małe kawałki, ale możemy również zetrzeć na tarce.

Tak przygotowany sernik pieczemy 50-60 minut w 170 stopniach góra dół. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.

Sernik możemy posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku Sernika królewskiego z brzoskwiniami 😉

Jeżeli spodobał Ci się przepis i przygotowałeś/aś Sernik królewski z brzoskwiniami z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam zdjęcie twojego wykonania we wpisie.

Życzę udanych wypieków.

Gosia 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies