Sałatka z papryki słodkie chilli ( do słoików na zimę ) to idealny dodatek do obiadu, przeróżnych sałatek i jako przystawka. Taką paprykę przygotowuje się bardzo szybko, a efekt jest bardzo smakowity. Tak przygotowaną paprykę możemy dodać do wielu sałatek np: jarzynowej. Ja paprykę pokroiłam w paski, ale tak naprawdę możemy pokroić w kostkę lub pokroić na duże kawałki. Papryka to cenne źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. W papryce średniej wielkości znajdziemy aż 288 mg witaminy C. Polecam przygotowanie kilku słoików takiej papryki 😉
SKŁADNIKI:
- 2 kg papryki czerwonej,
- 1,5 szklanki octu,
- 4 łyżki soli,
- 1 łyżeczka chilli w proszku,
- 8 łyżek oleju,
- 2 szklanki cukru.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE:
Przygotowanie papryki w słodko pikantnej zalewie jest proste w przygotowaniu.
Paprykę dokładnie myjemy. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie paprykę kroimy w 1 cm paski.
Słoiki do przygotowania papryki powinny być czyste, wyparzone i suche, tak samo i zakrętki.
Z tej ilości składników powinno wyjść 3 półlitrowe słoiki.
Paprykę solimy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoików. Starajmy się układać paprykę dość ścisło.
Przygotowujemy zalewę. Do rondelka wlewamy ocet, olej i wsypujemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gdy już zalewa zacznie się gotować wsypujemy proszek chilli. Chwilkę gotujemy około 1 minuty. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z paprykę. Wycieramy ranty słoików i zakręcamy mocno zakrętkami.
Następnie słoiki pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku, możemy to zrobić również w tradycyjny sposób w garnku. Wstawiam słoiki na środkową półkę piekarnika. Ustawiam temperaturę 115 stopni. Nie ustawiamy większej temperatury aby nie uszkodzić słoików i zakrętek. Pasteryzujemy 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Następnie możemy dodatkowo gorące słoiki wyjąć z piekarnika i postawić do góry dnem.
Pasteryzacja w garnku. Na dno garnka wykładamy ściereczkę. Ustawiamy słoiki tak aby nie stykały się ze sobą. Następnie wlewamy ciepłą wodę na 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody. Pasteryzujemy na najmniejszym ogniu. Gorące słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy tak aż całkowicie wystygnął.
Tak przygotowaną paprykę przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.
ZAPRASZAM NA FILM
Jeżeli przygotowałeś/aś Sałatka z papryki słodkie chilli ( do słoików na zimę ) z mojego przepisu podziel się efektami pracy. Z przyjemnością dodam zdjęcie do wpisu i będzie mi bardzo miło.
Smacznego 😉
1 komentarz
Paprykę bardzo lubimy, ale jeszcze w takiej wersji nie robiłam 🙂 Będę musiała przetestować.