Tak przygotowana sałatka wygląda rewelacyjnie, a w Święta Wielkanocne pięknie ozdobi świąteczny stół. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a połączenie smaków idealne 😉
Sałatka jest bardzo sycąca. Zachęcam was również do przygotowania innych moich sałatek np: SAŁATKA CESARZA – NA IMPREZĘ I NA ŚNIADANIE lub SAŁATKA FARMERSKA. A wy jakie sałatki lubicie?
SKŁADNIKI:
- 36 krakersów,
PIERWSZA WARSTWA:
- 200 g żółtego sera,
- mała czerwona papryka,
- mała czerwona cebula,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany gęstej 18%,
DRUGA WARSTWA:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- przyprawa do gyrosa,
- kilka łyżek ketchupu,
TRZECIA WARSTWA:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka ketchupu,
- sól i pieprz do smaku.
DODATKOWO:
- Pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- kilka pomidorków koktajlowych.
WYKONANIE:
Na prostokątny płaski talerz lub deskę wykładamy krakersy ( 12 sztuk ).
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach, paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa dodajemy do sera. Następnie dodajemy majonez i śmietanę. Dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masę delikatnie przekładamy na krakersy. Krakersy smarujemy delikatnie ketchupem.
Mięso z kurczaka kroimy w koteczkę i smażymy wraz z przyprawą gyros około 10-15 minut.
Mięso wykładamy na krakersy posmarowane ketchupem. Mięsko polewamy ketchupem.
Następnie układamy ostatnią warstwę krakersów.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy.
Do jajek dodajemy majonez, ketchup i przyprawy, całość rozgniatamy widelcem.
Masę jajeczną przekładamy na krakersy.
Szczypiorek i koperek szatkujemy i posypujemy wierzch warstwowej sałatki.
Dodatkowo możemy ułożyć pomidorki koktajlowe.