Przepyszna rolada z ciasteczek maszynkowych z dodatkiem kakao przełożona delikatną masą maślano-kokosową. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Kilka godzin w lodówce i można zajadać ciacho. Do przygotowania rolady bez pieczenia użyłam ciastek maszynkowych firmy Brześć.
SKŁADNIKI;
Masa kakaowa;
- 250 g ciastek maszynkowych Brześć,
- 30 g masła,
- ½ szklanki mleka,
- 3 łyżki kakao.
Masa kokosowa;
- 100 g miękkiego masła,
- 100 g wiórków kokosowych,
- ¾ szklanki cukru pudru.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Ciasteczka rozdrabniamy do drobny pył. W garneczku podgrzewamy mleko, kakao i masło. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą. Natępnie dodajemy ciasteczka. Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na biały puch, następnie dodajemy wiórka kokosowe i cukier puder.
Na folię spożywczą wyładamy ciemną masę mniej wiecej 20×25 cm. Na to nakładamy jasną masę i za pomocą folii zwijamy roladę.
Ciasto owijamy folią i chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny.
Smacznego 😉
3 komentarze
Uwielbiam kokos, moje smaki 🙂 Bez pieczenia to już w ogóle super 🙂
Pyszotka! Już sama nie wiem, które ciasto wybrać 😉
Wszystkie 😉