Pierogi z mięsem, dynią i kolendrą

Szpileczki i babeczki
Pierogi z mięsem, dynią i kolendrą

ciasto

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 0,5 litra wrzątku,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,

farsz

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 0,5 kg dyni,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 płaska łyżka kolendry,
  • szczypta ostrej papryki,
Mąki mieszamy ze sobą i zalewamy wrzątkiem, mieszamy aż powstanie w miarę jednolita konsystencja.
 Ostudzamy.
 Dodajemy jajko i olej.
 Zagniatamy, podsypujemy mała ilością mąki.
 Mięso podsmażamy na łyżce masła, dodajemy startą na grubych oczkach dynię oraz cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę. 
Podlewany wodą i dusimy ok 10 minut.
 Przyprawiamy, kolendrę miażdżymy w moździerzu.
 Chwilkę dusimy, odstawiamy do wystudzenia.
 Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka i wykładamy ok 1 łyżeczki farszu i zlepiamy brzegi.
Gotujemy ok 10 min. 
Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Patrycja 30 października 2016 - 17:52

Ciekawy pomysł na farsz, takiego jeszcze nie jadłam 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 1 listopada 2016 - 16:45

polecam 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies