ciasto
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 0,5 litra wrzątku,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
farsz
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 0,5 kg dyni,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 płaska łyżka kolendry,
- szczypta ostrej papryki,
Mąki mieszamy ze sobą i zalewamy wrzątkiem, mieszamy aż powstanie w miarę jednolita konsystencja.
Ostudzamy.
Dodajemy jajko i olej.
Zagniatamy, podsypujemy mała ilością mąki.
Mięso podsmażamy na łyżce masła, dodajemy startą na grubych oczkach dynię oraz cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę.
Podlewany wodą i dusimy ok 10 minut.
Przyprawiamy, kolendrę miażdżymy w moździerzu.
Chwilkę dusimy, odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka i wykładamy ok 1 łyżeczki farszu i zlepiamy brzegi.
Gotujemy ok 10 min.
Smacznego 😉
2 komentarze
Ciekawy pomysł na farsz, takiego jeszcze nie jadłam 🙂
polecam 😉