Pierogi z kapustą, grzybami i kolendrą
farsz
0,5 litrowy słoik suszonych grzybów,
0,5 kg kiszonej kapusty,
3 ziela angielskie,
2 liścia laurowe,
1 łyżka płaska kolendry w ziarnach,
sól i pieprz do smaku,
2 cebule,
ciasto
500 g mąki,
125 ml gorącej wody,
sól,
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 6 godzin. Gotujemy do miękkości. Kapustę również gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim ( po ugotowaniu wyjmujemy). Grzyby oraz kapustę odsączamy z wody.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Kapustę, grzyby oraz cebulę rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Przyprawiamy. Kolendrę rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy dokładnie farsz.
Ciasto; Do mąki wlewamy niewielką ilość wody i mieszamy, stopniowo wlewamy wodę tyle aby ciasto nie było zbyt twarde ani klejące.
Zagniatamy dość szybko. Wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy trochę farszu, zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie 10 minut.
Smacznego 😉