Przepyszny piernik bananowy, łyżką mieszany. Bardzo aromatyczny, wilgotny i pachnący świętami 😉 Bardzo lubię piec takie szybkie ciacha w szczególności pierniki które nie wymagają leżakowania. Banany fajnie podkręcają smak piernika i nadają ciastu wilgotności. Polecam przygotowanie takiego ekspresowego piernika z bananami 😉
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- 40 g przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 banany,
- 80 ml mleka,
- 30 ml oleju,
- 2 łyżki płynnego miodu.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE:
Wykonanie piernika bananowego jest banalnie proste.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, przyprawę do piernika oraz sodę, mieszamy. W drugiej misce rozgniatamy widelcem dwa banany. Następnie dodajemy mleko, olej i płynny miód. Całość delikatnie mieszamy.
Mokre składniki łączymy z suchymi składnikami. Mieszamy do momentu połączenia się składników.
Ciasto bananowe przekładamy do blaszki 10×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piernik pieczemy 50 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.
Upieczony piernik wyjmujemy z blaszki i studzimy. Następnie posypujemy cukrem pudrem. Możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku piernika bananowego 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś PIERNIK BANANOWY z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z przygotowań i efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam zdjęcie do wpisu.
Życzę udanych wypieków 😉
4 komentarze
Chętnie skorzystam z przepisu!
😉
Mam pytanie, Nie trzeba dodać jajek do ciasta?
Ciasto jest bez jajek 😉