Orkiszowe ciasto z majonezem
Ciasto;
1/2 szklanki mąki tortowej,
1/2 szklanki mąki orkiszowej,
3/4 szklanki cukru,
budyń śmietankowy (40g),
4 jajka,
3/4 szklanki majonezu,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Mleczna czekolada.
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy majonez i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy wymieszane mąki, budyń i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Okrągłą blaszkę 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy jasne ciasto, a następnie ciemne.
Ciasto pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka.
Na gorące ciasto ścieramy czekoladę. Studzimy.
Smacznego 😉
2 komentarze
Super ciasto i to z majonezem. Bardzo fajny przepis i jakie piekne wzorki 🙂
😉