Kurkumowe drożdżowe bułeczki z kiełbaską i papryką

Szpileczki i babeczki

Kurkumowe drożdżowe bułeczki z kiełbaską i papryką

Ciasto
4,5 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
pół łyżeczki kurkumy,
8 łyżek oleju,
Szczypta soli.
Farsz;
150 g kiełbasy swojskiej,
1 cebula,
1 czerwona papryka,
szczypta kurkumy,
pół łyżeczki słodkiej papryki,
łyżeczka ziół prowansalskich,
sól i pieprz do smaku.
Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 5-10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy.  Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiam na 105-20 minut w ciepłe miejsce. 



Farsz; 


Cebulę obieramy i kroimy wraz z papryką i kiełbaską w drobną kostkę. Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy warzywa i kiełbaskę i smażymy ma małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy i chwilkę jeszcze duzimy. Przygotowany farsz studzimy. 


Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi formując kulkę. Bułeczkę oprószamy lekko słodką papryką. 


Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. 


Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionym sosem. 


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies