Kruche ciasto(pleśniak)z karmelizowanymi gruszkami
Ciasto;
200 g masła,
5 żółtek,
3 szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 szklanki cukru,
2 łyżki kakao.
Piana;
5 białek,
1 szklanka cukru.
Gruszki;
3 duże gruszki,
1 łyżka czubata masła,
1 łyżki miodu.
Makę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, zimne masło i cukier.
Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i łączymy ze sobą.
Kule zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na 1 godzinę.
Gruszki obieramy i kroimy w piórka.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy gruszki i dodajemy miód.
Smażymy na małym ogniu około 5-7 minut aż owoce zmiękną.
Studzimy.
Na blaszkę 24 x 32 cm wykładamy jedną jasną część ciasta.
Wykładamy na ciasto gruszki.
Na gruszki wykładamy ciemne ciasto.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier.
Ubitą pianę wykładamy na ciemne ciasto.
Na wierzch wykładamy jasne ciasto.
Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
3 komentarze
uwielbiam takie ciasta
😉
526086 859825An incredibly interesting examine, I could possibly not concur entirely, but you do make some extremely valid points. 960456