Kruche ciasto(pleśniak)z karmelizowanymi gruszkami

Szpileczki i babeczki

Kruche ciasto(pleśniak)z karmelizowanymi gruszkami

Ciasto;
200 g masła,
5 żółtek,
3 szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 szklanki cukru,
2 łyżki kakao.
Piana;
5 białek,
1 szklanka cukru.
Gruszki;
3 duże gruszki,
1 łyżka czubata masła,
1 łyżki miodu.
Makę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, zimne masło i cukier. 
Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i łączymy ze sobą. 

Kule zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na 1 godzinę.

Gruszki obieramy i kroimy w piórka.

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy gruszki i dodajemy miód.

Smażymy na małym ogniu około 5-7 minut aż owoce zmiękną.

Studzimy.

Na blaszkę 24 x 32 cm wykładamy jedną jasną część ciasta. 

Wykładamy na ciasto gruszki.

Na gruszki wykładamy ciemne ciasto.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier.

Ubitą pianę wykładamy na ciemne ciasto.

Na wierzch wykładamy jasne ciasto.

Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Izaa 8 czerwca 2019 - 16:18

uwielbiam takie ciasta

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 9 czerwca 2019 - 08:17

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies