Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami to świetne ciacho do kawy czy herbaty. Idealnie słodkie z kwaskowatymi jabłkami i delikatnym budyniem. Proste w wykonaniu i ładnie prezentujące się na talerzu. Jeżeli lubicie kruche ciasta kakaowe to polecam KRUCHE CIASTO KAKAOWE Z PIANKĄ I BANANAMI a jak słodkie wypieki z budyniem KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I JABŁKAMI lub DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z BUDYNIEM I MALINAMI. Polecam przygotowanie takiego fajnego ciasta 😉
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 250 g masła zimnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kakao.
DODATKOWO:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
- 500 ml mleka,
- 3-4 jabłka,
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML , blaszka (33 x 20 cm)
WYKONANIE:
Przygotowujemy kruche kakaowe ciasto. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy masło, jajka, cukier puder i zagniatamy szybko ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.
Budyń przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Z 500 ML mleka odlewamy pół szklanki. wsypujemy proszek budyniowy i cukier dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia, gdy już zacznie się gotować wlewamy budyniową mieszankę. Gdy zacznie bulgotać zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.
Blaszkę 33×20 wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy jedną część kakaowego ciasta. Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka, kolejno wykładamy ostudzony budyń. Na koniec wykładamy drugą część ciasta. Możemy je zetrzeć na tarce.
Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami wkładamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni góra dół.
Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub ulubioną rozpuszczoną czekoladą.
Jeżeli przygotowałeś/aś Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością podzielę się zdjęciem we wpisie 😉
1 komentarz
Proste, szybkie i bardzo smaczne 🙂 Moje smaki 🙂