Ekspresowe ciasto łyżką mieszane z mlekiem w proszku to ciasto idealne do kawki dla niespodziewanych gości. Ciasto jest mega smaczne, lekko wilgotne w środku z chrupiącą skórką, odpowiednio słodkie. Jeżeli lubicie bardziej słodkie ciasta możecie dodać ciut więcej cukru. Ja swoje ciasto tradycyjnie posypałam cukrem pudrem, ale oczywiście można polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Zachęcam do przygotowania tego ciacha 😉
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 jajka,
- 0,5 szklanki oleju,
- 0,5 szklanki cukru,
- 200 g śmietany 18% kwaśnej,
- 2 łyżki mleka w proszku,
- 1 łyżka kakao.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE:
Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, wystarczy mieć łyżkę najlepiej rózgową lub widelec.
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, mleko w proszku. Dodajemy również śmietanę kwaśną 18 %, wlewamy olej i wbijamy dwa jajka. Całość dokładnie mieszamy, ale tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Do jednej dodajemy łyżkę kakao i mieszamy aż składniki się połączą.
Blaszkę keksówkę 24×10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciemne ciasto, następnie jasne.
Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Upieczone ciacho posypujemy cukrem pudrem. Możemy również polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Ciasto gotowe 😉
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań ciasta krok po kroku 😉
Jeżeli spodobał Wam się filmik i chcecie więcej takich smakowitych filmików zachęcam do dawania łapek w górę i subskrybcje mojego kanału 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś Ekspresowe ciasto łyżką mieszane z mlekiem w proszku z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉
Życzę udanych wypieków 😉