Przepyszne drożdżowe bułeczki nadziane serem, polane białą czekoladą i posypane rozkruszonymi bezikami. Bardzo słodkie, idealne dla smakoszy mocno słodkich drożdżówek. Ciasto jest mięciutkie, z dużą ilością masy serowej na wierzchu. Ciasto drożdżowe zrobiłam bez dodatku jajek. Beziki dają fajne chrupnięcie co ja osobiście bardzo lubię. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
SKŁADNIKI;
- 20g drożdży,
- 0,5 szklanki cukru,
- 600 g mąki typ 500,
- 1/2 szklanki mleka,
- 250 g masła,
- 250 g twarogu,
- 2 łyżki śmietany 18% kwaśniej,
- 2-3 łyżki cukru,
- Biała czekolada Alta Saska,
- garść bezików Brześć.
WYKONANIE;
Mleko wlewamy do garnczka, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.
Twaróg mieszamy z kwaśną śmietaną i cukrem. Cukier dodajemy wg własnego uznania, w zależności czy lubimy bardzo słodkie czy mniej, ja dodałam tak 2,5 łyżki. Masę dokładnie mieszamy i rozgniatamy widelcem.
Z ciasta drożdżowego rwiemy kawałeczki wielkości mandarynki, lekko rozpłaszczamy i układamy na blaszce piekarnikowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną.
Na drożdżowe placki wykładamy łyżkę masy serowej.
Bułeczki z serem pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach (góra dół).
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Beziki lekko kruszymy.
Upieczone drożdżówki z serem polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy bezami.
Smacznego 😉
7 komentarzy
ależ one pysznie wyglądają
I są pyszne znikły jeszcze ciepłe 😉
Takie bułeczki na wypasie 🙂
Na dużym wypasie 😉
Uwielbiam drożdżowe ciasto 🙂 pychotka 🙂
😉
Good day! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a
community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a
marvellous job!