Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym

Szpileczki i babeczki

Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym
4,5 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
100 g masła,
Szczypta soli,
słoiczek dżemu jabłkowego,
cukier puder do posypania.
Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiewamy dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki.

Zagniatamy ciasto.

Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Z ciasta formujemy kuleczki, lekko spłaszczamy, wykładamy po łyżce dżemu,zlepiamy brzegi i formujemy kulkę.

Wykładamy na blaszkę piekarnikową.

Smarujemy bułeczki rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies