Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem

Szpileczki i babeczki
Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem

Ciasto;
300 g mąki pszennej,
180 ml letniego mleka,
150 g masła,
4 żółtka ,
21 g drożdży suchych,
6 łyżek cukru.
Mak;
500 g maku,
170 g cukru,
50 g orzechów włoskich, posiekanych,
3 łyżki miodu,
2 łyżeczki aromatu migdałowego,
1 łyżka masła,
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
4 białka.
Mąki mieszamy z cukrem i drożdżami. Następnie dodajemy żółtka, mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.


Mak;

Do garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy mak i gotujemy 20 minut. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy i mieszamy z makiem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.


Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na prostokąty, wykładamy masę makową i zwijamy rulony. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (3-4 cm). Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę piekarnikową,


Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

3 komentarze

Izaa 21 stycznia 2020 - 14:17

ależ taką bułeczkę bym sobie zjadła

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 27 stycznia 2020 - 18:58

😉

Odpowiedz
stedentrip 5 grudnia 2024 - 19:31

236960 611126Cheapest speeches and toasts, as well as toasts. probably are created building your own at the party and will probably be most likely to turn into witty, humorous so new even. best man toast 60622

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies