Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem

Szpileczki i babeczki
Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem

Ciasto;
300 g mąki pszennej,
180 ml letniego mleka,
150 g masła,
4 żółtka ,
21 g drożdży suchych,
6 łyżek cukru.
Mak;
500 g maku,
170 g cukru,
50 g orzechów włoskich, posiekanych,
3 łyżki miodu,
2 łyżeczki aromatu migdałowego,
1 łyżka masła,
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
4 białka.
Mąki mieszamy z cukrem i drożdżami. Następnie dodajemy żółtka, mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.


Mak;

Do garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy mak i gotujemy 20 minut. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy i mieszamy z makiem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.


Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na prostokąty, wykładamy masę makową i zwijamy rulony. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (3-4 cm). Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę piekarnikową,


Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Izaa 21 stycznia 2020 - 14:17

ależ taką bułeczkę bym sobie zjadła

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 27 stycznia 2020 - 18:58

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies