Ciastka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady

Szpileczki i babeczki

Kruche ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego i mlecznej czekolady to idealna słodka przekąska dla małych i dużych. Ciastka przygotowuje się bardzo szybko. W parę chwil mamy przepyszne ciastka do szklanki mleka.

SKŁADNIKI:

  • 100 g masła,
  • 5 łyżek masła orzechowego,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 100 g mlecznej czekolady z kawałkami orzechów.

WYKONANIE:

Do miski wrzucamy masło, masło orzechowe, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia, mąkę oraz wbijamy jajko. Całość zagniatamy, robimy to dość szybko i tylko do połączenia.

Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę mleczną czekoladę z kawałkami orzechów i ponownie zagniatamy.

Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy 25-30 minut w 190 stopniach góra dół na złoty ładny kolor.

Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i chwilę czekamy aby delikatnie stwardniały. Gorące są bardzo miękkie.

Gotowe, ciasteczka można zajadać 😉

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku ciastek 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies