Przepyszne drożdżowe bułeczki nadziane czekoladą i polane również mleczną czekoladą. W przepisie wykorzystałam mleczne czekolady, ale tak naprawdę możemy użyć ulubionych: deserowej, gorzkiej lub białej. Bułeczki są świetne na śniadanie czy kolację do szklanki mleka. Takie drożdżówki możemy również zapakować dzieciakom do szkoły.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka letniego mleka,
- 110 g miękkiego masła,
- 2 łyżki cukru,
- 2 duże jajka,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 24 g świeżych drożdży,
- 1 mleczna czekolada.
Dodatkowo;
1 rozpuszczona mleczna czekolada.
SZKLANKA POJEMNOŚC 250 ML
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy cukier i wlewamy letnie mleko. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Następnie dodajemy jajka, przesianą mąkę i miękkie masło. Zagniatamy ciasto, możemy to zrobić mikserem z hakiem. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Jeżeli chcemy uzyskać mniejsze bułeczki możemy podzielić na 15 kawałków. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy wkładamy kostkę mlecznej czekolady i tworzymy zgrabną okrągłą kuleczkę.
Przygotowane bułeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Zachowujemy niewielkie odstępy, ponieważ bułeczki urosną.
Drożdżowe bułeczki pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół. Upieczone drożdżówki studzimy na kratce.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie polewamy bułeczki. Dodatkowo możemy posypać wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami lub płatkami migdałów.
Bułeczki są gotowe do zajadania 😉 smacznego 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś Bułeczki drożdżowe podwójnie czekoladowe wyślij mi zdjęcie z przyjemnością dodam do wpisu i będzie mi bardzo miło.