Bułeczki drożdżowe z serem (serniczki)
Ciasto
125 ml mleka,
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru,
340g mąki tortowej
40g masła
3 żółtka
4 łyżki cukru waniliowego,
Masa twarogowa
500 g twarogu,
1 jajko,
4 łyżki cukru,
2 łyżki śmietany 18%,
ekstrakt waniliowy.
Drożdże łączymy z mlekiem i łyżką cukru. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy. Masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Do sera dodajemy wszystkie składniki i mieszamy, aż składniki ładnie się połaczą.
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta (30×60 cm). Wykładamy masę serową i składamy wzdłuż dłuższego boku, od jednej strony do połowy i przykrywamy drugą wolną częścią. Następnie dzielimy na 12 kawałków. Łapiąc za końce skręcamy w połowie ciasto. Układamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
6 komentarzy
Najpyszniejsze są świeże 🙂
😉
Świetny pomysł! 🙂
😉
Lubię bardzo 🙂 🙂
😉