- 1 kg mąki,
- 3 duże jajka,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki cukru,
- 2 szklanki letniego mleka,
- 60 g świeżych drożdży,
- słoiczek dżemu,
- 4 łyżki cynamonu,
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mąki i odrobiną mleka. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Jajka rozkłócamy, dodajemy sól, mleko, cukier i olej. Stopniowo wsypujemy mąkę. Wlewamy drożdże. Mieszamy.
Ciasto wyrabiamy aż zacznie odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy i smarujemy dżemem i posypujemy cynamonem. Zwijamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wykładamy na natłuszczoną blaszkę i smarujemy mlekiem. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego
😉