Muffinki bananowe na serku homogenizowanym to świetna propozycja na szybkie coś słodkiego do kawki czy herbaty. Przygotowanie mufinnek zajmuje chwilkę, a efekt jest znakomity. Tak przygotowane muffinki możemy zapakować dzieciakom do szkoły, zabrać na uczelnię czy do pracy. Muffinki możemy ładnie udekorować np bitą śmietaną i idealnie będą prezentować się na stole na różnych uroczystościach. Przygotowanie zajmuje 10 minut plus 30 pieczenie, w kilka chwil mamy słodką przekąskę. Polecam przygotowanie takich świetnych muffinek.
SKŁADNIKI;
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 3 banany,
- 2 jajka,
- 70 ml roztopionego masła,
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego,
- 6 łyżek cukru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.
SZKLANKA O POJEMNOŚCI 250 ML
WYKONANIE;
Z podanego przepisu wychodzi 12 średniej wielkości muffinek.
Do dużej miseczki przesiewamy mąkę tortową wraz z proszkiem do pieczenia. Zamiast proszku do pieczenia możemy użyć sody oczyszczonej.
Do drugiej miski wsypujemy cukier i wbijamy jajka. ucieramy do uzyskania jasnego puchu. Możemy to zrobić mikserem lub rózgą kuchenną. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Jeżeli nie mamy masła możemy użyć oleju roślinnego, ale ja polecam masło.
Do przesianej mąki wlewamy masę z jajek i cukru i serek homogenizowany waniliowy. Możemy użyć innego smaku np; śmiatankowego lub bananowego. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się składników. masa jest dość gęsta.
Banany obieramy i kroimy w półplasterki. Dodajemy do masy i lekko mieszamy.
Do tak przygotowanego ciasta na bananowe muffinki możemy dodać również kawałki czekolady.
Masę bananową przekłądamy do papilotek na muffinki. Papilotki z ciastek przekładamy do blaszki na muffinki lub na zwykłą blaszkę jeżeli papitki są przystosowane do takiego pieczenia.
Do przygotowania bananowych mufinek z serkiem homogenizowanym użyłam papilotek marki Gosia. Papilotki są 2w1 więc nie potrzebujemy specjalnej blaszki na muffinki. Wystarczy ułożyć na zwykłej blaszce.
Formę z muffnkami przekłądamy do piekarnika na środkową półkę. Muffiny pieczemy 30-35 minut w 175 stopniach góra dół. Muffinki bananowe powinny ładnie się zarumienić i urosnąć.
Upieczone muffinki studzimy i możemy posypać cukrem pudrem. Tak przygotowane muffinki możemy polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Muffinki bananowe są gotowe do zajadania 😉
Muffinki są dobre również na drugi dzień. Możemy je zapakować do szkoły czy pracy.
Jeżeli przygotowałeś/aś bananowe muffinki z serkiem homogenizowanym możesz wysłać mi zdjęcie z chęcią umieszczę je na blogu 😉
4 komentarze
Muszą być pyszne takie babeczki 😍 Coś dla mojego synka, zdecydowanie jego smaki 🙂
Bardzo pyszne 😉
Bardzo lubię serowe wypieki!
Uwielbiam muffinki w każdej wersji 🙂 mogłabym jeść na okrągło 🙂