Babka bezglutenowa lekka i puszysta

Szpileczki i babeczki

Przepyszna babka wielkanocna bez glutenu. Babka z tego przepisu wychodzi lekka i delikatna jak puch.

Babka rozpływa się w ustach, a połączenie jasnego i ciemnego ciasta wygląda efektownie.

Wypróbuj przepis na na pewno nie pożałujesz 😉

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 ml oleju,
  • aromat waniliowy,
  • łyżka kakao.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 25O ML

WYKONANIE:

Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, całość miksujemy do uzyskania jasnej masy.

Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Składniki wsypujemy stopniowo cały czas mieszając.

Następnie dodajemy olejek waniliowy i stopniowo wlewamy olej miksując na wolnych obrotach. Miksujemy do połączenia się składników.

Większą połowę ciasta odlewamy do drugiej miski lub bezpośrednio na formę.

Forma powinna być wysmarowana masłem i posypana mąką najlepiej kukurydzianą.

Moja forma ma 28 cm średnicy i jest z kominem.

Do mniejszej połowy ciasta wsypujemy kakao i mieszamy aż wszystko się ładnie połączy. Ciemne ciasto wlewamy na jasne.

Babkę pieczemy 40-45 minut do suchego patyczka.

Upieczoną dekorujemy według własnego uznania.

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies