Ciasto pleśniak z dodatkiem dżemu śliwkowego to świetna propozycja na szybkie, mało skomplikowane ciasto na niedzielę. Pleśniak pomimo tego, że może wygląda na dość trudne ciasto, jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruche ciasto, dżem śliwkowy, delikatna beza i dodatek kakao w kruchym cieście to idealne połączenie. Pleśniak to smak mojego dzieciństwa. W każde święta gościł na stole ten wypiek. Dżem w pleśniaku można użyć dowolny lecz polecam bardziej kwaskowe np; z czarnej porzeczki. Polecam przygotowanie tak świetnego kruchego ciasta 😉 takie ciacho pięknie prezentuję się podane na paterze do serwowania ciast.
SKŁADNIKI;
Kruche ciasto;
- 500 g mąki pszennej ( około 3 szklanek),
- 300 g prawdziwego masła,
- 5 żółtek jajek,
- 100 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Beza;
- 5 białek jajek,
- 220 g cukru drobnego,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Pozostałe składniki;
- 500 g dżemu śliwkowego,
- cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
BLASZKA 32/22 CM
WYKONANIE;
Do miski wsypujemy pół kg mąki (około 3 szklanek), proszek do pieczenia oraz cukier. Dodajemy również żółtka jajek ( białka zostawiamy do bezy) oraz zimne masło. Masło możemy pokroić w kostkę, sprawniej uda nam się zagnieść ciasto.
Z przygotowanych składników w misce zagniatamy szybko ciasto. Ciasto ma być gładkie. Z ciasta formujemy równy rulonik i dzielimy na trzy równe części.
Do jednej części ciasta wsypujemy kakao i zagniatamy, aż się ciasto ładnie połączy z kakao.
Jedną jasną część i ciemną owijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika.
Jedną jasną część wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie jasną wyłożoną część ciasta smarujemy dżemem śliwkowymJeżeli nie mamy dżemu śliwkowego możemy użyć innego np: z czarnej porzeczki .
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się ładnie rozpuści, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników na wolnych obrotach miksera, możemy to zrobić również szpatułką.
Na dżem śliwkowy ścieramy ciemne ciasto ( z zamrażalnika).
Następnie układamy delikatnie bezę. Na koniec ścieramy na tarce o dużych oczkach jasne ciasto z zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni ( góra dół). Wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy 45 minut na środkowej półce piekarnika.
Upieczone ciasto pleśniak posypujemy cukrem pudrem. Możemy polać również lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto gotowe 😉 Smacznego
Jeżeli piekłeś/aś ciasto pleśniak z dżemem śliwkowym z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością umieszczę je we wpisie 😉
2 komentarze
Bardzo lubimy
Bajeczne ciasto, od razu chce się spróbować 🙂