Domowa pizza z warzywami i kiełbasą

Szpileczki i babeczki

Domowa pizza z warzywami i kiełbasą to świetna propozycja na fajny obiad. Taka domowa pizza jest o niebo lepsza niż pizzerii. W szczególności jeżeli przygotowujemy pizzę rodzinnie. Każdy dodaje swoje ulubione składniki. Pizzę podajemy z ulubionymi sosami. Pizza dobrze smakuje również na zimno.

SKŁADNIKI;

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • płaska łyżeczka soli,
  • płaska łyżeczka cukru.

Dodatkowo;

  • 2-3 małe pętka kiełbasy,
  • papryka czerwona,
  • mała cukinia,
  • kilka łyżek ketchupu,
  • żółty ser około 250 g.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;

Drożdże kruszymy do miski, następnie wsypujemy cukier i wlewamy około 100 ml wody. Tak przygotowany zaczyn na pizzę mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Gdy już zaczyn jest gotowy dodajemy pozostałe składniki; pozostałą wodę, mąkę i sól. Zagniatamy ciasto, na koniec wlewamy olej i ponownie zagniatamy. Ciasto na pizzę powinno ładnie odchodzić od rąk i miski. Jeżeli jest zbyt rzadkie możemy dodać odrobinę mąki. Ciasto możemy również wyrobić mikserem z hakami. Ciasto powinno być dość długo wyrabiane.

Wyrobione gładkie i elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut aby ciasto ładnie podrosło.

Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Możemy lekko posmarować olejem. Do wypieku domowej pizzy polecam papier marki Gosia. Przyznam szczerze jest niezawodny i najlepszy 😉

Na przygotowaną blaszkę wykładamy ciasto i spłaszczamy i formujemy koło. Brzegi ciasta na pizzę powinny być grubsze. Kształt pizzy tak naprawdę można zrobić różny. Ciasto możemy rozwałkować na kształt blaszki piekarnkowej. Możemy rozcignąć ciasto i stworzyć koło czy też serce 😉

Uformowane ciasto smarujemy ketchupem. Ketchup używamy taki jak lubimy łagodny lub pikantny.

Na tak przygotowany spód pizzy wkładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę.

Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, a cukinię w plastry.

Warzywa układamy na pizzy.

Możemy dodać wiele innych składników np: pieczarki, kukurydzę, kurczaka i wiele innych.

Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra dół. Pieczemy 15-20 minut. Pod koniec pieczenia wyjmujemy pizzę i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy do rozpuszczenia się sera około 5 minut. Ciasto możemy również posypać innym serem np: mozzarellą.

Przygotowaną domową pizzę z warzywami i kiełbasą podajemy z ulubionym sosem. Polecam czosnkowy lub tysiaca wysp.

Smacznego 😉

Jeżeli przygotowałaś/eś Domową pizzę z warzywami i kiełbasą z mojego przepisu, będzie mi miło jak wyślesz mi zdjęcię przygotowanej potrawy. Z chęcią dodam do wpisu.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies