Uwielbiam drożdżowe wypieki. Oponki bardzo fajnie się prezentują. Łatwo się je smaży. Można polać dowolnym lukrem, czekoladą czy ozdobić wedle uznania. Dziurki które wykrawamy kieliszkiem możemy usmażyć lub ponownie zagnieść z nich ciasto i rozwałkować. Pączki idealne na zbliżający się Tłusty Czwartek.
SKŁADNIKI;
- 1 kg mąki pszennej tortowej,
- 500 ml ciepłego mleka,
- 8 żółtek jajek,
- 4 łyżki cukru,
- 30 g świeżych drożdży,
- 100 g masła,
- 2 łyżki wódki,
- konfitura różana,
- olej do głębokiego oleju.
WYKONANIE;
Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Odstawiamy na 20 minut. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto wałkujemy na około 1-1,5cm i wykrawamy szklanką kółka. Kieliszkiem robimy dziurki.
Tak przygotowane oponki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości (30-40 minut).
Pączki z dziurką smażymy na rozgrzanym głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smażyć na średnim ogniu aby zbyt szybko się nie zarumieniły.
Usmażone posypujemy pudrem.
Smacznego 😉
8 komentarzy
Smakowite, my też bardzo lubimy drożdżowe wypieki 🙂
😉
Pyszności. Ja na tłusty czwartek prawdopodobnie zrobię mini pączki serowe. 🙂
U mnie zapewne będzie tradycyjne. Ale mam w planach również pączki ekspresowe 😉
Pychotki, uwielbiam drożdżowe wypieki w każdej wersji 🙂
😉
ale pysznie!
😉