Uwielbiam swojskie pączki, chrusty i podobne smakołyki tego typu. Często przygotowuję tradycyjne pączusie nadziane przeróżnymi dżemami, czekoladami i masami. Pączki z konfiturą różaną są lekkie, mięciutkie i pulchne. Przepis jest tradycyjny i prosty w przygotowaniu. Polecam przepis 😉
SKŁADNIKI;
- 1 kg mąki pszennej tortowej Szczepanki,
- 500 ml ciepłego mleka,
- 8 żółtek jajek,
- 4 łyżki cukru,
- 30 g świeżych drożdży,
- 100 g masła,
- 2 łyżki wódki,
- konfitura różana,
- olej do głębokiego oleju.
WYKONANIE;
Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Odstawiamy na 20 minut. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie odrywamy kawałki ciasta (mniej więcej wielkości większej mandarynki). Spłaszczamy wykładamy łyżeczkę konfitury i zlepiamy brzegi tworząc kulkę.
Pączki układamy na bawełnianą ściereczkę, przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
W głębokim,szerokim garnku rozgrzewamy olej. Smażymy pączki z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
Usmażone odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
6 komentarzy
Pączki z konfiturą różaną chyba są najlepsze, a takie domowe to poezja 🙂 Też bardzo lubię karnawałowe smakołyki 🙂
😉
Pyszne pączki 🙂 najbardziej lubię właśnie takie z konfiturą różaną 🙂
😉
Nie ma to jak domowe pączki, a do tego z konfiturą różaną…. Pycha!
😉