Hej, dziś proponuję Wam fajne ciasto kruche z dodatkiem kakao i orzechów. Ciacho przełożone jest masą makową i masą białkową z kokosem. Ciasto jest dość proste w wykonaniu. Bardzo fajnie prezentuje się po przekrojeniu. Ciasto jest bardzo bogate w smaku. Do przygotowania ciasta użyłam Mąki Szczepanki.
SKŁADNIKI;
Ciasto kruche;
- 600 g mąki tortowej Szczepanki,
- 300 g masła,
- 200 g cukru pudru,
- 6 żółtek,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka kakao,
- pół szklanki zmielonych orzechów ziemnych.
Masa kokosowa;
- 6 białek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 200 g wiórków kokosowych.
Masa makowa;
- 250g maku,
- 80 g cukru,
- 30 g orzechów włoskich, posiekanych,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego,
- 1 łyżka masła,
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 2 białka,
- lub gotowa masa makowa.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, masło, cukier, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej orzechy. Zagniatamy ciasta. Na blaszkę 25 x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto z kakao.
Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier i wiórka kokosowe. Miksujemy ma małych obrotach do połączenia się składników.
Do garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy mak i gotujemy 20 minut. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę i mieszamy z makiem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy masę.
Na ciemne ciasto wykładamy ciasto makowe i kokosowe na przemian pasami wzdłuż foremki. Na to wykładamy ciasto orzechowe.
Ciasto pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach góra dół.
Upieczone ciaato możemy posypać pudrem lub udekorować wg własnego uznania.
Smacznego 😉
2 komentarze
Świetne połączenie 🙂 Ciacho pierwsza klasa 🙂
Zainspirowane twoim przepisem 😉