Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Szpileczki i babeczki

Hej, chciałabym się podzielić z Wami przepisem na ekspresowe Śledzie z dodatkiem suszonych pomidorów i kapar. Kapary nie często wystepują w naszej kuchni. Posiadają dużo cennych właściwości. Warto spożywać kapary gdyż są bardzo zdrowe. Poza tym fajnie komponują się z pomidorami i śledziem. Polecam tak przygotowane śledzie jako przystawkę i jako danie Wigilijne.

SKŁADNIKI;

  • 0,5 kilograma filetów śledziowych marynowanych,
  • 270g suszonych pomidorów w oleju,
  • 4 łyżki marynowanych kaparów,
  • pieprz czarny do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule.

WYKONANIE;

Ze śledzi pobywamy się skóry i kroimy na mniejsze kawałeczki.

Suszone pomidory kroimy w paseczki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.

W słoiku na przemian układamy śledzie, cebulę, pomidory i kapary. Między czasie posypujemy pieprzem i czosnkiem.

Na koniec wlewamy olej z suszonych pomidorów, możemy dolać oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Tak przygotowane śledzie możemy zajadać od razu, ale najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies