Hej, chciałabym się podzielić z Wami przepisem na ekspresowe Śledzie z dodatkiem suszonych pomidorów i kapar. Kapary nie często wystepują w naszej kuchni. Posiadają dużo cennych właściwości. Warto spożywać kapary gdyż są bardzo zdrowe. Poza tym fajnie komponują się z pomidorami i śledziem. Polecam tak przygotowane śledzie jako przystawkę i jako danie Wigilijne.
SKŁADNIKI;
- 0,5 kilograma filetów śledziowych marynowanych,
- 270g suszonych pomidorów w oleju,
- 4 łyżki marynowanych kaparów,
- pieprz czarny do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule.
WYKONANIE;
Ze śledzi pobywamy się skóry i kroimy na mniejsze kawałeczki.
Suszone pomidory kroimy w paseczki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
W słoiku na przemian układamy śledzie, cebulę, pomidory i kapary. Między czasie posypujemy pieprzem i czosnkiem.
Na koniec wlewamy olej z suszonych pomidorów, możemy dolać oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Tak przygotowane śledzie możemy zajadać od razu, ale najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień.
Smacznego 😉