Zapraszam Was na szybkie w przygotowaniu ciasto z dużą ilością suchego maku. Ciasto makowe znika jeszcze ciepłe. Jest fajną odmianą od cięższych makowców. Idealne do szklanki gorącej herbaty w zimowe wieczory jak i okres przedświąteczny. Do ciasta użyłam Mąki Szczepanki, idealnej do takich wypieków 😉
SKŁADNIKI;
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej Szczepanki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka suchego maku,
- łyżeczka mąki ziemniacznej,
- 150 g masła,
- 4 średnie jajka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
W większej misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz suchy mak.
Masło rozpuszczamy, ma być płynne. Masło musi być płynne, ale nie gorące.
Jajka wbijamy do miski i miksujemy wraz z cukrem na jasny puch. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki oraz rozpuszczone masło.
Keksówkę 11/30cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto makowe przelewamy do formy.
Ciasto z makiem pieczemy w 180 stopniach (góra dół) około 50 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto polewamy białą czekoladą. Ciasto możemy udekorować w dowolny sposób.
Smacznego 😉