Dziś proponuję wam, kluseczki z makiem. Przyznam, że to moja ulubiona słodka potrawa na Świątecznym stole. Kluseczki są delikatne, z odpowiednią ilością masy makowej. Ja zazwyczaj rwę ciasto na małe kawałeczki prosto do garnka z gotującą się wodą, ale możemy również je rozwałakować i pokroić dowolnie. Polecam 😉
SKŁADNIKI;
Ciasto;
- 2 szklanki mąki pszennej,
- niecałe pół szklanki gorącej wody,
- 1 łyżka oleju,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
MASA MAKOWA;
- 200 g suchego maku,
- 120 g płynnego miodu,
- 40 g masła,
- 60 g dowolnych orzechów i migdałów,
- 120 g suszonych owoców np. morele, daktyle, rodzynki, śliwki,
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- aromat migdałowy.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML.
WYKONANIE;
Mak zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i zostawiamy na noc. Odcedzić na sitku wyłożonym bawełnianą ściereczką, dobrze odcisnąć z namiaru wody. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z sitkiem o małych oczkach.
Orzechy lekko rozgrabniamy, owoce kroimy na mniejsze części. Masło rozpuszczamy.
Do maku dodajemy owoce, orzechy, aromat, masło i miód. Mieszamy dokładnie. Możemy wchłodzić w lodówce.
W misce umieszamy mąkę, jajko, olej, wodę i sól. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeżeli jest zbyt luźne możemy dodać odrobinę mąki. Ciasto odkładamy w misce przykryte ściereczką na 20-30 minut.
Do garnka wlewamy wodę, Gdy zacznie się gotować, rwiemy z ciasta małe kawałeczki i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 4-5 minut. Po tym czasie wyjmujemy łyżką cedzakową kluseczki. Ciasto możemu również rozwałkować i na połóżne paseczki lub kwadraciki.
Gorące kluski łączymy z masą makową. Możemy użyć też gotowej masy makowej.
Kluski podajemy na ciepło lub też na zimno.
Smacznego 😉