250 ml mocnej kawy,
400 g herbatników,
500 ml śmietany 30 %
4 łyżki cukru,
10 g żelatyny.
400 g herbatników,
500 ml śmietany 30 %
4 łyżki cukru,
10 g żelatyny.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Dno tortownicy wykładamy herbatnikami zamoczonymi w kawie. Masę śmietanową mieszamy z ostudzoną żelatyną. Na herbatniki wykładamy masę (ok 4-5 łyżki) przykrywamy warstwą namoczonych w kawie ciastek. Czynność tą powtarzamy,aż skończą nam się składniki. Ostatnią warstwą powinna być śmietana. Posypujemy pokruszonymi herbatnikami i posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki na ok 3 godziny.
Smacznego.;)
4 komentarze
Fajne ciasto 🙂 Proste, szybkie i kawowe 🙂 Już wiem że pożarłabym duży kawałek 🙂
Polecam 😉
A co robić z rozpuszczoną żelatyną?
wpis poprawiony pozdrawiam