- 5 plasterków boczku,
- 1 marchewka,
- 3-4 ziemniaki,
- 300 ml zakwasu na żurek,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majeranku,
- 1 łyżeczka kminku,
- 3 listki laurowe,
- 4 ziarna angielskie,
- sól i pieprz,
- 300 g kiełbaski,
- kilka jajek ugotowanych na twardo,
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku.
Całość zalewamy wodą ok 3,5 litra. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę i gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Dodajemy czosnek i przyprawy. Gotujemy ok 15 minut, po tym czasie dodajemy zakwas i zioła, chwilę gotujemy.
Kiełbaskę kroimy w plasterki i podsmażamy. Podajemy z kiełbaską i jajkami i ugotowanymi na twardo. Smacznego.
😉