Żurek z kiełbaską i jajkiem

Szpileczki i babeczki

Żurek z kiełbaską i jajkiem

 

  • 5 plasterków boczku,
  • 1 marchewka,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 300 ml zakwasu na żurek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarna angielskie,
  • sól i pieprz,
  • 300 g kiełbaski,
  • kilka jajek ugotowanych na twardo,
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku.

Całość zalewamy wodą ok 3,5 litra. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę i gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Dodajemy czosnek i przyprawy. Gotujemy ok 15 minut, po tym czasie dodajemy zakwas i zioła, chwilę gotujemy. 


Kiełbaskę kroimy w plasterki i podsmażamy. Podajemy z kiełbaską i jajkami i ugotowanymi na twardo. Smacznego.
😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies