Proste czekoladowe ciasteczka
200 g mlecznej czekolady,
110 g masła,
2/3 szklanki cukru,
3 jajka,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
1 i 2/3 szklanki mąki.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem. Studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Wlewamy masę czekoladową i miksujemy na małych obrotach.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy do masy.
Delikatnie łączymy składniki. Masę przykrywamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny.
Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Lekko spłaszczamy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Pieczemy 10-15 minut. Studzimy na kratce. Smacznego 😉
2 komentarze
wyglądają mega smacznie i pięknie 🙂
Polecam 😉