Pomidorowe muffiny z pulpecikami
Ciasto;
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 szklanki mleka,
3 łyżki oleju,
1 jajko,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka bazylii,
szczypta imbiru,
pęczek szczypiorku.
Pulpeciki;
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
1 jajko,
2 łyżki kaszy manny,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka majeranku.
Ciasto:
Jajko rozkłócamy, dodajemy sok, mleko, mąkę, olej, proszek do pieczenia i przyprawy. Szczypiorek kroimy i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Pulpeciki:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę manny i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Formujemy 12 równych pulpecików. Do foremek muffinkowych wykładamy po łyżce ciasta, układamy pulpeciki i polewamy ciastem. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego 😉
2 komentarze
Super pomysł, powodzenia w konkursie
Polecam i nie dziękuję 😉