Drożdżowe rogaliki z czekoladą
4 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
8 łyżek oleju,
1 biała czekolada,
1 mleczna czekolada.
Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejce.
Mąkę przesiewamy.
Dodajemy do mąki zaczyn drozdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto dzielimy na równe częsci.
Wałkujemy i wycinamy koło ( w zalezności od tego jakie chcemy mieć rogaliki ).
Dzielimy na trójkąty.
Na kazdy trójkąt wykładamy pół kostki białej i pół kostki mlecznej czekolady.
Zwijamy w rulony, nastęnie rzegi do siebie.
Układamy na blaszkę piekarnikową wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
6 komentarzy
Wygląda apetycznie! 🙂
😉
Pyszne i jakie rowniutkie rogaliki, chętnie zjadła bym do kawki 🙂 ❤
😉
Piękne wyszły! 🙂
😉