Pulpeciki z kaszą w sosie lekko chrzanowym

Szpileczki i babeczki
Pulpeciki z kaszą w sosie lekko chrzanowym

Pulepciki
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego,
3 łyżki bułki tartej,
2 jajka,
sól i pieprz do smaku,
płaska łyżka majeranku,
Sos
1 średnia cebula,
2 żąbki czosnku,
1 łyżka czubata mąki,
około1,5- 2 szklanek wody,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
3 ziela angielskie,
2 łyżeczki ostrego chrzanu,
garść suszonej marchwi,
garść suszonej pietruszki korzeń.

Kaszę gotujemy do miękkości. Do mielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie. Formujemy kuleczki wielkości mandarynki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Cebulę i czosnek obieramy o kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju na której piekły się pulpeciki. Wsypujemy łyżkę mąki i smażymy aż mąka zrobi się lekko brązowa. Następnie wlewamy zimną wodę. Przyprawiamy, dodajemy chrzan i suszone warzywa i mieszamy. Natępnie układamy pulepciki i dusimy około 25 minut.


Gotowe.


Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies