Kruche ciasto z pianką, dżemem i bananami
Ciasto
200 g masła,
5 żółtek,
3 szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 szklanki cukru,
2 łyżki kakao.
Pianka
5 białek
1 szklanka cukru,
2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g),
1/2 szklanki oleju słonecznikowego.
Dodatkowo
słoiczek kwaśnego dżemu np; z porzeczek,
3 banany.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, żółtka i cukier. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Kule zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.
Na blaszkę 24 x 32 cm wykładamy jedną jasną część ciasta. Smarujemy dżemem i układamy ciasto ciemne.
Białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier i budyń. Na koniec małym strumieniem wlewamy olej non stop ubijając.
Na ciemne ciasto wykładamy piankę. Banany obieramy i kroimy w plastry. Układamy na piankę. Na wierzch wykładamy jasne ciasto.
Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
1 komentarz
Pyszne ciasto