Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami
Ciasto
4 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
8 łyżek oleju,
Szczypta soli.
Dżem
300 g rabarbaru,
200 g truskawek.
2 łyżki masła,
pół szklanki cukru.
Kruszonka
100 g masła,
200 g mąki,
100 g cukru
Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejce.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drozdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy rabarbar i truskawki, wsypujemy cukier. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut, aż postawały dżem lekko zgęstnieje. Studzimy.
Składniki kruszonki łączymy ze sobą.
Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy wykładamy po łyżeczce dżemu.
Układamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnikową.
Posypujemy kruszonką.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy rabarbar i truskawki, wsypujemy cukier. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut, aż postawały dżem lekko zgęstnieje. Studzimy.
Składniki kruszonki łączymy ze sobą.
Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy wykładamy po łyżeczce dżemu.
Układamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnikową.
Posypujemy kruszonką.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
3 komentarze
Drożdży to na pewno 2 dag :).
Poprawiane 😉
🙂