Ciasto biały Michałek
400 g herbatników,
1 l śmietany 30 %,
1 serek mascarpone,
500 g cukierków białych michałków (4 zostawiamy na wierzch),
2 białe czekolady (3 kostki zostawiamy na wierzch),
2 łyżeczki żelatyny,
Herbatę zaparzamy i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone. Białą czekoladę rozpuszczamy, ostudzamy i dodajemy do masy. Cukierki kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy do masy i mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, studzimy i łaczymy z masą.
Herbatniki nasączamy w herbacie i wykładamy na dużą blaszkę.
Masę dzielimy na 4 części. każdą część przekładamy nasaczonymi w herbacie herbatnikami.
Na wierzchu powinna znajdować się masa.
Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladą i cukierkami.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉
7 komentarzy
Moje smaki <3 Pychotka!
😉
Witam-mam pytanko-jakie to maja być herbatniki?I jaka waga serka mascarpone?
Herbatniki zwykłe, mogą być maślane lub pełnoziarniste. Waga serka 250 g 😉
Dziękuję 😁
Gdzie dostanę herbatę Basilur ?
Dostepne są na stronie producenta, wystraczy kliknąć w link. Można je zakupić również w Lidlu.