Sernik z brzoskwiniami z kokosową pianką

Szpileczki i babeczki

Sernik z brzoskwiniami z kokosową pianką

Ciasto;
250 g zimnego masła,
3 łyżki cukru,
5 żółtek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 szklanki mąki pszennej.
Masa serowa;
1 kg twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie,
2 łyżki budyniu,
125 g masła,
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego.
Pianka;
5 białek ( pozostałe z ciasta),
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka wiórek kokosowych.
Dodatkowo;
Puszka brzoskwiń.
Ciasto;
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i chowamy do zamrażalnika.

Masa twarogowa;
Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka cały czas ucierając. Następnie dodajemy twaróg i budyń, ucieramy do połączenia się składników.

Pianka;
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, aż uzyskamy sztywną pianę.
Na koniec dodajemy wiórka kokosowe i lekko mieszamy łyżką.
Brzoskwinie odsączamy i kroimy w paski.
Blachę o wymiarach 25 x 40 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Jedną część ciasta wykładamy na spód blachy.
Następnie masę serową, brzoskwinie, piankę i drugą część ciasta (ścieramy na tarce o dużych oczkach).
Pieczemy około 1 godzinę 15 minut w 175ºC bez termoobiegu. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Konesso 16 stycznia 2019 - 14:28

Sernik wygląda totalnie obłędnie! Puszysty i wilgotny w środku, brawo!

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 18 stycznia 2019 - 10:08

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies