Pizza z kiełbaskami i papryką
Ciasto;
1 saszetka suszonych drożdży instant (7 g),
300 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
pół szklanki otrąb pszennychTOTA,
4 łyżki oleju,
500 g mąki pszennej TYP 500 TOTA,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonej bazylii.
Dodatki;
Szklanka koncentratu pomidorowego,
1 czerwona papryka,
6 kiełbasek śniadaniowych,
150 g sera mozzarella.
Do miski wsypujemy drożdże, sól, cukier i otręby. Wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy olej i chwilę zagniatamy.
Paprykę kroimy w paseczki.
Kiełbaski kroimy w plasterki.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową.
Smarujemy koncentratem pomidorowym.
Wykładamy kiełbaski i paprykę.
Ser rozkruszamy.
Posypujemy pizzę.
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego 😉
2 komentarze
Bardzo ładnie wgląda ta pizza 🙂 aż ślinka na sam widok leci. Chciało by się jej teraz spróbować. Pozdrawiam i zapraszam od mnie;)
😉