Parówki z serem w kruchym cieście
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
125 g masła,
2 jajka,
3 łyżki śmiatany 18 %,
szczypta soli,
500 g parówek,
200 g sera.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy na godzinę do lodówki.
Ser kroimy w plasterki a następnie w słupki. Parówki przecinamy wzdłuż i układamy w środek ser.
Ciasto wałkujemyi kroimy w prostokąty na długość parówki. Układamy i zwijamy w rulon, zlepiamy brzegi.
Parówki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Parówki tak przygotowane smakują na ciepło jak i zimno. Możemy podawać z sosem lub np jako dodatek do barszczu.
Smacznego 😉
2 komentarze
Smacznie wygląda. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
😉