Kruche ciasto z jabłkami i kokosową pianką
Ciasto;
2,5 szklanki mąki pszennej,
250 g masła zimnego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru pudru,
5 żółtek.
Pianka;
5 białek,
1 szklanka drobnego cukru,
2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g),
1/2 szklanki oleju,
szklanka wiórek kokosowych.
Dodatkowo;
500 g jabłek średnich.
Ciasto;
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy masło i żółtka i szybko zagniatamy ciasto.
Dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę 33 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Wykładamy na ciasto.
Pianka;
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Następnie wsypujemy proszek budyniowy i misujemy do połączenia się składników. Następnie stróżką wlewamy olej cały czas miksując. Na koniec wsypujemy wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy piankę na jabłka. Na wierzch układamy drugą część ciasta.
Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉