Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym
4,5 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
100 g masła,
Szczypta soli,
słoiczek dżemu jabłkowego,
cukier puder do posypania.
Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Z ciasta formujemy kuleczki, lekko spłaszczamy, wykładamy po łyżce dżemu,zlepiamy brzegi i formujemy kulkę.
Wykładamy na blaszkę piekarnikową.
Smarujemy bułeczki rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉