Babka marmurkowa

Szpileczki i babeczki

Babka marmurkowa jest bardzo szybka w wykonaniu i przede wszystkim ładnie prezentuję się po przekrojeniu. Polecam wypróbowanie przepisu 😉

SKŁADNIKI;

 
 
5 jajek,
1,5 szklanki cukru,
2,5 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka oleju,
1 szklanka mleka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń (40 g),
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
cukier puder do posypania.
 
 

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na szybkich obrotach na sztywną pianę. Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier.
Na koniec dodajemy po jednym żółtku i zmniejszamy obroty na najmniejsze.
Miksując na mniejszych obrotach miksera dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dalej ubijając dodajemy stopniowo olej i mleko.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń, a do drugiej kakao. Formę z kominem 28 cm  smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto możemy również upiec w keksówce.
Ciasto wykładamy łyżką na przemian jasne, ciemne.
Pieczemy 60 minut w 180 stopniach góra dół, do suchego patyczka.

Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku babki marmurkowej 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Lena 24 stycznia 2020 - 19:39

pięknie wyszła 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 27 stycznia 2020 - 19:00

😉

Odpowiedz
zafascynowane 31 stycznia 2020 - 16:01

fajny przepis, uwielbiam takie ciasta 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 7 lutego 2020 - 18:29

🙂

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies