Marmurkowa babka (ciasto) z orzechami
2 jajka,
1 kostka masła,
2 szklanki mleka,
1,5 szklanki cukru,
4 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki ciemnego kakao,
3/4 szklanki orzechów laskowych,
cukier puder do posypania.
Masło roztapiamy.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Wlewamy mleko i masło. Mikserem mieszamy składniki do połączenia. Orzechy siekamy nożem. Wsypujemy do ciasta mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy jasne ciasto, następnie ciemne.
Ciasto pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
3 komentarze
apetyczna babeczka
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !