Ciasto karmelowe na zimno
Masa karmelowa;
200 g masła,
2 budynie po 40 g,
2 łyżki cukru,
500 ml mleka.
Masa śmietankowa;
400 ml śmietany 30 %,
2 łyżki żelatyny.
Dodatkowo;
500 g herbatników,
800 g masy krówkowej,
czekolada z nadzieniem karmelowym.
Krem karmelowy;
1,5 szklani mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i cukier.
Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje.
Studzimy.
Masło miksujemy, stopniowo dodajemy masę budyniową i miksujemy aż masa będzie gładka i gęsta.
Na koniec dodajemy 2 łyżki masy krówkowej i chwilkę miksujemy.
Masa śmietankowa;
Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i dodajemy do masy.
Układanie warstw;
Na blaszkę 25/38 cm wykładamy herbatniki, następnie masa karmelowa, herbatniki, krówka, herbatniki, masa śmietankowa. Na koniec ścieramy tabliczkę czekolady z nadzieniem karmelowym.
Chłodzimy w lodówce.
Smacznego 😉